bezmaksas-eglisu-izvesana

“Clean R” — vēl mēnesi rīdziniekiem bez maksas izvedīsim svētku eglītes, lai nogādātu tās otrreizējai pārstrādei

28.01.2022

Vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R” mēneša laikā, no 2021. gada 28. decembra līdz 2022. gada 28. janvārim, bez maksas otrreizējai pārstrādei ir nogādājis 6500 eglīšu. No tām 5800 eglīšu tika savāktas no Rīgas iedzīvotājiem un nogādātas otrreizējai pārstrādei šķeldā. Šāda iespēja rīdziniekiem būs pieejama vēl mēnesi — līdz 28. februārim, bet no marta eglīšu izvešana būs maksas pakalpojums.

Pērn “Clean R” savāca un otrreizējai pārstrādei šķeldā nodeva kopumā 11,5 tūkstošus eglīšu no 10 pašvaldībām. Iespaidīgais pārstrādei nodotais eglīšu apjoms liecina, ka cilvēki kļūst atbildīgāki pret vides resursiem un ilgtspējību —ar pārstrādājamajiem atkritumiem, ko var pārvērst tālāk izmantojamos resursos, netiek pārslogots ietilpību strauji zaudējošais Getliņu poligons. “Clean R” eglītes nogādā ārpus Rīgas pārstrādei šķeldā. To tālāk iespējams izmantot kurināšanai, skaidu plākšņu un brikešu ražošanai, biomasas enerģijas ražotnēs, lauksaimniecībā, dārzkopībā un citur.

Lai eglīte būtu derīga pārstrādei, pirms izmešanas nepieciešams no tās noņemt visus svētku rotājumus un izņemt to no plastmasas poda. Bez maksas tiek izvestas līdz 2,5 metriem garas egles. Ja kociņš ir garāks, to nepieciešams sadalīt īsākās daļās.

! Jāņem vērā, ka svētku eglīti nekādā gadījumā nedrīkst mest parastajā sadzīves atkritumu konteinerā.

Kā pieteikt eglīšu izvešanu:

  1. Eglīšu izvešanu klientiem ir jāpiesaka iepriekš. To var izdarīt pašapkalpošanās portālā mans.cleanr.lv sadaļā Pieteikumi, izvēloties apakšsadaļu “Akcija — Eglīšu izvešana”, vai rakstot uz “Clean R” klientu apkalpošanas centra e-pastu [email protected]. Pieteikumā ir jānorāda ne vien adrese, bet arī eglīšu skaits. Pieteikumi pakalpojuma saņemšanai tiek pieņemti tikai elektroniski.
  2. Pēc pieteikuma saņemšanas un apstrādes “Clean R” nosūtīs plānoto izvešanas datumu.
  3. Lai nodrošinātu izvešanu plānotajā datumā, eglītes jānovieto pie sadzīves atkritumu konteineriem vai lielgabarīta atkritumu uzkrāšanas laukumā ne vēlāk kā iepriekšējā vakarā pirms plānotās izvešanas.
  4. Lai iespējami mazāk noslogotu satiksmi un rīkotos dabai draudzīgāk, daudzdzīvokļu namu apsaimniekotāji aicināti eglīšu izvešanu pieteikt centralizēti, nosakot vienu vai vairākus datumus, kad iedzīvotāji drīkst izlikt eglītes pie atkritumu konteineriem.

Papildu informāciju par akciju un tās noteikumiem iespējams saņemt, rakstot “Clean R” klientu apkalpošanas centram uz e-pastu [email protected]

Informējam, ka no 1. marta eglīšu izvešana būs maksas pakalpojums. Līdzšinējā prakse rāda, ka ne visi iedzīvotāji no eglītēm steidz atbrīvoties laikus. Piemēram, pagājušajā gadā pēdējās svētku eglītes pēc klientu pieprasījuma “Clean R” izveda tika ap Jāņiem.