Maskavas iela 164

Eksperimentā visparastākā māja Rīgā pierāda, ka, šķirojot atkritumus, gada laikā viegli var ietaupīt 1700 eiro; nākamā gada mērķis — ietaupīt vēl vairāk

28.10.2022

Unikālā vides pakalpojumu uzņēmuma “CleanR”, “Eko Rija” un SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” eksperimentā visparastākais daudzdzīvokļu nams Rīgā, Maskavas ielā 164, gada laikā no pilnīga atkritumu nešķirotāja pārvērties par “šķirošanas teicamnieku”. Pateicoties dalītai atkritumu vākšanai, mājas iedzīvotāji līdz oktobrim jau ietaupījuši 1428 eiro, bet līdz gada beigām ietaupīs vairāk nekā 1700 eiro. Pie sasniegtā iedzīvotāji nav gatavi apstāties, un, turpinot uzlabot savus atkritumu apsaimniekošanas paradumus, nākamajā gadā mājas iemītnieki apņēmušies ietaupīt vismaz 2500 eiro. CleanR eksperti atzīst — mērķis ir sasniedzams un uz šādu apņemšanos vērts tiekties arī citu namu iedzīvotājiem arī ārpus Rīgas.

27. oktobrī CleanR, Eko Rija un SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) centīgos šķirotājus aicināja uz godināšanas pasākumu. Tajā iedzīvotājiem ne vien tika pasniegta goda plāksne “Šķirošanas teicamnieks”, kas tika piestiprināta pie Maskavas ielas 164. nama fasādes, bet arī tika pārrunāti šķirošanas eksperimenta gada rezultāti, kā arī sniegti praktiski padomi, kā māja atkritumu apsaimniekošanu var padarīt vēl efektīvāku. Mājas iedzīvotāji neslēpj pārsteigumu par lielo summu — 1700 eiro —, ko izdevies ietaupīt tikai ar atkritumu šķirošanu un, ieklausoties ieteikumos, kā šķirošanu vērst vēl efektīvāku, ir izvirzījuši sev mērķi nākamajā gadā ietaupījumu palielināt vismaz līdz 2500 eiro apmēram. Pēc dalības “šķirošanas darbnīcās” un ieklausoties CleanR sniegtajos padomos mājas pārstāvji ir pārliecināti — mērķi izdosies sasniegt, savukārt kaimiņi no tuvējām mājām, kas arī apmeklēja pasākumu, pauž apņēmību sekot šķirošanas teicamnieku piemēram. Tikmēr CleanR un RNP atzīst — Maskavas ielas 164. nama eksperiments savu mērķi — rosināt cilvēkus mainīt ikdienas paradumus ne tikai pievēršot uzmanību apzinātam patēriņam, bet arī atkritumu šķirošanai, kas palīdz ievērojami samazināt atkritumu izvešanas izmaksas, — ir sasniedzis.

No eksperimenta līdz vērā ņemamiem rezultātiem

Eksperimentam tika izvēlēti nami, kas visus savus atkritumus meta sadzīves atkritumu konteinerā un līdz tam nebija atsaukušies aicinājumam samazināt savas izmaksas, šķirojot vismaz iepakojumu un stiklu, kura apsaimniekošana tiek nodrošināta bez maksas. Līdz pat pagājušā gada decembrim pie ēkas Rīgā, Maskavas ielā 164, atradās tikai konteineri nešķirotiem sadzīves atkritumiem. Īstenojot eksperimentu, CleanR un RNP mājas iedzīvotājiem nodrošināja šķirošanas iespējas, nama pagalmā uzstādot dalīto atkritumu vākšanas konteinerus, katram dzīvoklim dāvājot ērtus atkritumu šķirošanas komplektus un sniedzot iedzīvotājiem visu informāciju par atkritumu šķirošanu. Tā nams ar 44 dzīvokļiem, kuros mitinās seniori, ģimenes ar bērniem un arī pa kādam jaunietim, pieņēma šķirošanas izaicinājumu. Gada laikā iedzīvotāji paši sev un citiem pierādīja — šķirot ir pa spēkam ikvienam, atliek vien sākt!

“Maskavas ielas 164. nams ar praktisku piemēru visiem apliecināja — atkritumu šķirošana var būtiski samazināt izmaksas un šķirošana ir pa spēkam ir ikvienam. Novērojam, ka daudzviet interese šķirot palielinās, īpaši to redzam Rīgā, kur Rīgas domes noteikumi šķirošanas konteinerus paredz kā obligātu prasību. Šķiroto atkritumu apjoms palielinās, tagad vairāk uzmanības jāvelta tam, lai uzlabotos dalīti vākto atkritumu kvalitāte. Šī mērķa sasniegšanai turpināsim īstenot savas vides izglītības programmas, uz kurām gan klātienē, gan attālināti aicinām ikvienu iedzīvotāju gan Rīgā, gan arī ārpus tās. Turpināsim piedāvā aizvien jaunus risinājumus ērtākai šķirošanai dzīvoklī, kā arī atkritumu vietas labiekārtošanai pagalmā. Kampaņas “Nenoroc nākotni!” eksperimentā māja Maskavas ielā 164 kļuva par teicamu piemēru tam, ka šķirošana ir viegla, turklāt — palīdz krietni ietaupīt. Aicinām tās piemēram sekot arī citiem, bet, ja ir kādas neskaidrības, nebaidīties jautāt,” uzsver Vides pakalpojumu uzņēmuma “CleanR” izpilddirektors Valerijs Stankevičs

Šķirojot pareizi, ietaupīt var visi

Vispārējs izmaksu pieaugums ir kā motivācija pārskatīt savus ikdienas paradumus un meklēt veidus, kā ietaupīt. Un tieši iespēja ietaupīt bija galvenais arguments, kas Maskavas ielas 164. nama iedzīvotājus mudināja piekrist kampaņas “Nenoroc nākotni!” eksperimentam. Rēķini par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumiem mājai Maskavas ielā 164 apliecina — dalība eksperimentā bija pareiza izvēle un arī citām mājām ir vērts šķirošanu pārvērst par savu ikdienas paradumu.

Proti, līdz 2021. gada decembrim mājas iedzīvotāji, kas ikdienā atkritumus nešķiroja vispār, par to apsaimniekošanu maksāja 3132 eiro gadā. Ja viņi šādi būtu turpinājuši arī 2022. gadā, tad kopā ar tarifu un dabas resursu nodokļa kāpumu viņiem par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu būtu jāmaksā vairāk nekā 4500 eiro. Taču, uzstādot šķirošanas konteinerus un sākot dalīto atkritumu vākšanu, tagad izmaksas ir nepilni 2700 eiro gadā. Līdz oktobrim Maskavas ielas 164. nama iemītnieki jau ietaupījuši 1428 eiro, bet līdz šī gada beigām ietaupījums būs vairāk nekā 1700 eiro, bet 2023. gadā tas solās krietni pārsniegt 2000 eiro. Mājas iedzīvotāji tagad ik dienu šķiro iepakojumu, stiklu un BIO atkritumus, meklējot risinājumus, kā šķirot labāk un samazināt izmaksas vēl vairāk.

Maskavas ielas 164 iedzīvotājs Modris Bērziņš par ietaupījumu un jauno mājas titulu — “Šķirošanas teicamnieks” atklāj: Esam patīkami pārsteigti un gandarīti par iespaidīgajiem ietaupījuma rezultātiem. Mūsu mājas gadījumā noteicošais faktors, kas motivēja šķirot, bija rūpes par saviem naudas makiem, tāpat palīdzēja informācija, ko sniedza CleanR un Rīgas namu pārvaldnieks. Šķirošanai piegājām ar azartu, domājām — ko varam darīt vēl labāk. Esam identificējuši mūsu “klupšanas akmeņus”, zinām, kā tos novērst, un esam ļoti motivēti turpināt šķirošanu tā, lai 2023. gadā ietaupītu vismaz 2500 eiro. Šķirošana tagad ir mūsu ikdienas ieradums, un tas ir patiesi viegli, ērti un dod rezultātus.”

Lai veicinātu iedzīvotāju aktivitāti šķirot atkritumus, jāturpina attīstīt infrastruktūru

Pēc CleanR un Rīgas namu pārvaldnieka veiktā pētījuma iezīmējas vēl viens svarīgs aspekts par šķirošanu — infrastruktūras pieejamība būtiski ietekmē šķirošanas rādītājus. Tiek strādāts pie tā, lai atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūra turpinātu attīstīties valstiskā un pašvaldību līmenī, taču ne mazāk svarīgi ir katram pievērst uzmanību arī lietām, ko varam darīt savā dzīvoklī, savā mājā, darbavietā un daudzdzīvokļu nama pagalmā.

Atkritumu šķirošana pēdējo gadu laikā piedzīvo strauju izrāvienu. Agrāk šķirošanas iespējas daudzdzīvokļu mājās bija salīdzinoši ierobežotas. Šobrīd līdzās stikla, papīra, plastmasas un metāla šķirošanai tiek nodrošinātas iespējas šķirot gan bioatkritumus, gan tekstilu. Precīzāka šķirošana nozīmē, pirmkārt, labvēlīgāku ietekmi uz vidi un, otrkārt, ļoti būtisku finanšu ietaupījumu katrā mājā. Esam pārliecināti, ka šķirošanas teicamnieka statusu nākotnē varēsim piešķirt arvien vairāk mūsu mājām,uzskata SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” pakalpojumu nodrošināšanas pārvaldes direktors Marģers Počs

Kampaņas nākamais posms tiek fokusēts uz citiem Rīgas namiem, kuriem arī ir iespēja kļūt par “šķirošanas teicamnieku” un panākt ietaupījumu savā rēķinā, šķirojot pareizi. Kampaņas interneta vietnē www.nenoroc.lv iespējams uzzināt gan to, kā ietaupīt naudu, pareizi šķirojot, gan arī gūt iedvesmu ikdienas rīcībai, lai neradītu liekus atkritumus.