“Clean R” ielu un ceļu uzturēšanu sāk ziemas darbu režīmā

Vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R” ar 15. oktobri uzsācis diennakts dežūras un darbu ziemas režīmā. Tas nozīmē, ka laika apstākļu monitorings notiek diennakts režīmā, un pēc pirmajām indikācijām par sniega vai ledus parādīšanos uz brauktuves tiek uzsākta kaisīšana ar pretslīdes materiāliem. Nepieciešamības gadījumā tiek sākta arī sniega šķūrēšana no brauktuvēm.

Vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R” nodrošina ielu, ceļu un ietvju uzturēšanu Liepājā, Jūrmalā un Tukumā, kā arī privātās komercteritorijās, kas, rūpējoties par savas un klientu tehnikas drošību, izvēlas regulāru brauktuvju apstrādi ar pretslīdes materiāliem. 

Nepieciešamos priekšdarbus pārejai uz ziemas darba režīmu “Clean R” pabeidza atbilstoši plānotajam grafikam – līdz oktobra vidum. Saskaņā ar līgumu vairumā pašvaldību un privāto komercteritoriju brauktuvju uzturēšana, atbilstoši ziemas darbu sezonai, “Clean R” jānodrošina sākot ar 15. oktobri, kas sekmīgi arī izdarīts. Ņemot vērā laika apstākļus un meteorologu prognozes, tiek plānots, ka pirmie ziemas sezonas darbi būs nepieciešami jau šajā nedēļas nogalē, kad gaidāma krasa gaisa temperatūras pazemināšanās.

“Clean R” Teritoriju uzkopšanas departamenta vadītājs Ģirts Baltrums informē, ka kopumā uzņēmumā darbam ziemas apstākļos sagatavotas 28 tehnikas vienības, kas paredzētas dažāda seguma ielu tīrīšanai un apstrādei ar pretslīdes materiālu. Ir sagādātas 560 tonnas ar smilts un sāls maisījumu, kā arī 1 400 tonnas ar tehnisko sāli. Tas ir pietiekams apjoms, lai arī straujas un ilgstošas ziemas apstākļos nodrošinātu ielu un ceļu tīrīšanu divu mēnešu garumā. Ņemot vērā reālos apstākļus, nepieciešamības gadījumā papildu pretslīdes materiālus būs iespējams sagādāt vienas nedēļas laikā, kas ļauj ātri un operatīvi nodrošināt kvalitatīvu brauktuvju uzturēšanu. 

Pārejot uz ziemas darbu grafiku, dežūras un laika apstākļu monitorings tiek nodrošināts diennakts režīmā. Rīkojumu par darbu uzsākšanu, ņemot vērā laika apstākļus, katrā pašvaldībā dod komunālā uzņēmuma atbildīgā persona. Mainoties laika apstākļiem, ja pastāv apledojuma risks vai gaidāms sniegs, “Clean R” veic ielu preventīvo kaisīšanu, kas mazina apledojuma veidošanos. Pēc tam uzņēmums uzsāk tīrīt ielas, paralēli kaisot pretslīdes materiālu. Tiklīdz beidzis snigt, darbu uzsāk visa uzņēmuma rīcībā esošā tehnika, lai pēc iespējas ātrāk notīrītu brauktuves. 

Saskaņā pašvaldību noteikumiem par pilsētas ielu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli, prioritāte ir maģistrālo ielu un ielu ar sabiedriskā transporta satiksmi tīrīšana, atbilstoši noteikumiem, mainīgos laika apstākļos uz brauktuvēm ziemas laikā pieļaujams sniega kārtas biezums līdz 6 cm, slapja sniega un sāls/smilts maisījuma kārta līdz 3 cm vai pat ledus rises – līdz 3 cm. Ģirts Baltrums gan aicina autovadītājus neriskēt un savlaicīgi parūpēties par ziemas sezonai atbilstošu riepu nomaiņu un ievērot drošas braukšanas pamatlikumus – ievērot distanci un izvēlēties laika un ceļa apstākļiem atbilstošu braukšanas ātrumu.