“Clean R”palīdz labdarības organizācijai atbrīvoties no saziedotiem atkritumiem

30.08.2021

Atsaucoties biedrības “Labdarības lapa” aicinājumam palīdzēt iztīrīt tās noliktavu no ziedojumos saņemtām lietām, kuru stāvoklis ir tik slikts, ka ar tām nav iespējams palīdzēt grūtībās nonākušām Latvijas ģimenēm, vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R”  bez maksas uzstādīja un tuvākajās dienās izvedīs lielo 30 kubikmetru konteineru. Uzņēmums” biedrībai arī pārskaitījis naudas ziedojumu tās mērķu īstenošanai. Ņemot vērā milzīgo nederīgo lietu apjomu, “Clean R” nodrošinās vēl vienu konteineru, lai arī to vēlāk nogādātu Getliņos atkritumu šķirošanas rūpnīcā “Vides resursu centrs”.

Lai arī lielākoties mūsu atbalstītāji ziedo lietas, kuras ļoti palīdz atvieglot un uzlabot trūcīgo un mazturīgo ģimeņu dzīvi visā Latvijā, nereti ziedojumos saņemam tik bojātas mantas, ka vienīgais risinājums ir tās nogādāt atkritumu konteineros. Tādu ir vidēji 20%, tai skaitā  nestrādājošas veļasmašīnas, televizori, datori, salauztas mēbeles, sporta kurpes bez zoles, netīras segas ar spēcīgu urīna smaku.

Lai arī mēs no sirds ticam, ka katrs ziedotājs vēl labu, aicinām kritiski izvērtēt lietu stāvokli, jo ar tam mēs paužam attieksmi pret cilvēkiem, kuri tās saņems. Ziedojiet to, kas patiešām varētu vēl noderēt, kam vēl ir gan funkcionāla, gan estētiska vērtība! Labdarības organizācijai nav jākļūst par starpnieku starp ziedotāju un atkritumu konteineru – šāds darbs sagādā tikai liekas rūpes un izdevumus,” uzsver Amanda Millere, biedrības “Labdarības lapa” brīvprātīgā koordinatore.

Ziedojumos labdarības organizācijām nodotajām lietām jābūt tīrām un lietošanas kārtībā. Būtībā tādām, ka pats ziedotājs tās vēl izmantotu, ja vien nebūtu iegādājies jaunas vai mainījis savus ikdienas paradumus tā, ka šīs lietas vairs nav nepieciešamas.

Latvijas iedzīvotāji izvēlas ne vien ziedot lietas labdarības organizācijām pa tiešo, bet arī ievietot sev nevajadzīgos apģērbus, apavus un mājas tekstilus tiem paredzētajos šķirošanas konteineros. To saturs tiek šķirots un kvalitatīvais apģērbs, apavi un mājas tekstils tiek novirzīts atkārtotai lietošanai pasaules attīstības valstīs, kā arī labākais apģērbs sadarbībā ar labdarības biedrību “Taureņa efekts pēc pieprasījuma tiek novirzīts bērnu namiem. Attiecīgi arī tekstila konteineros ievietotajām lietām ir jābūt tīrām, sausām, bez pelējuma. Jāpārliecinās, ka tekstila izstrādājumi nav bijuši saskarē ar ķīmiskām vielām, tostarp motoreļļām un sadzīves ķīmiju. Tie nevar būt pilnībā saplēsti. Tekstila konteineros nedrīkst izmest cita materiāla izstrādājumus, piemēram, gumijas zābakus, plastmasas slēpju zābakus, kā arī mīkstās rotaļlietas.

Biedrība “Labdarības Lapa” ikdienā palīdz trūcīgām un mazturīgām ģimenēm visā Latvijā. Tā savās noliktavas telpās pieņem ziedojumus – drēbes, mēbeles, apavus un citas saimniecībā noderīgas lietas, kuras pēc tam tiek sašķirotas un tiek nogādātas trūcīgām ģimenēm visā Latvijā. Biedrība gada laikā palīdz vidēji 500 ģimenēm visā Latvijā. Palīdzība tiek sniegta ar pārtikas iegādi, medikamentiem, apģērbiem, apaviem un citām saimniecībā noderīgām lietām, kā arī organizējot izklaides pasākumus.