Clean R piedalās atkritumu vākšanas maratonā

Eiropas Atkritumu samazināšanas nedēļas laikā no 26. – 28. novembrim vides aktīvists, kustības “Trashmob” dibinātājs Tālis Banga veic trīs dienu garu atkritumu vākšanas maratonu Rīgā un tās apkārtnē. Iniciatīvas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību vides aizsardzībai, izzināt, kāda veida atkritumi visbiežāk tiek izmesti vietās, kur tiem nebūtu jānonāk – mežā, pļavās, upmalās, kā arī aktualizēt jautājumu par nepieciešamo aktīvo rīcību  atkritumu pārstrādes jomā. Iniciatīva precīzi sakrīt ar vides pakalpojumu uzņēmuma “Clean R” mērķtiecīgi īstenotiem darbības principiem, tādēļ uzņēmums labprāt atbalsta “Trashmob” akciju, nodrošinot to ar atkritumu savākšanas konteineriem, atkritumu maisiem un telpām savākto atkritumu monitoringa veikšanai.

“Mēs kā atkritumu apsaimniekotājs ne vien savā darbībā mērķtiecīgi strādājam aprites ekonomikas un atkritumu pārstrādes aktivizēšanas jomā, bet arī nenogurstoši atgādinām, informējam un izglītojam sabiedrību par šķirošanu, par nepieciešamību samazināt radīto atkritumu apjomu. Ir lieliski apzināties, ka ir tādas kustības kā “Trashmob”, kas arī pievērš sabiedrības uzmanību atkritumu problemātikai, kas paši dara un uz darīšanu aicina arī citus. “Clean R” un “Trashmob” mērķi pilnībā sakrīt, tādēļ bija viegli pieņemt lēmumu par atbalsta sniegšanu kampaņai,” atzīst vides pakalpojumu uzņēmuma “Clean R” valdes loceklis Guntars Levics, akcentējot, ka katrs no mums var izvēlēties savu ceļu pretim tīrai videi: “Pirmais un vienkāršākais ir izvērtēt, vai visu, ko nopērkam, patiesi arī izmantojam? Pētījumi liecina – visticamāk, nē! Mēs pērkam vairāk nekā varam apēst, pērkam nevajadzīgas mantas un lietas, kas kādu laiku pastāvējušas plauktā, tā arī neizmantotas vai izmantotas ļoti maz, un tiek izmestas. Šo mēs varam mainīt, tāpat kā varam sevi radināt pie atkritumu šķirošanas, dodot iespēju izmestajām mantām pārtapt jaunās lietās.” 

“Clean R” ar interesi atbalsta kampaņu, aktīvi tajā iesaistās arī uzņēmuma darbinieki, kas uz mirkli dodas skrējienā, un ar interesi gaida akcijas rezultātus, kad pēc trīs dienu maratona atklāsies, kas tad ir tie iepakojuma un atkritumu veidi, kurus visvairāk cilvēki izmet mežā, upmalās un pļavās, piemēslojot vidi. Trīs dienu garumā Tālis Banga plāno savākt vismaz 10 tūkstošus atkritumu vienību, tostarp veikt savākto atkritumu auditu pēc globālās kampaņas “Break free from plastic” metodoloģijas. “Trashmob” ir viens no globālās kustības “Break free from plastic” biedriem, līdzās tādām organizācijām kā Greenpeace un Zero Waste Europe. Kustības ietvaros ik gadu tiek veidots atkritumu audits pasaulē – arī šogad secināts, ka pasaulē visbiežāk dabā sastaptie atkritumi ir dzērienu iepakojumi* un pēdējos divus gadus stabili topa aukšgalā ir tādi zīmoli kā Coca-Cola, Nestle un PepsiCo.

Tālis Banga atkritumus vāks gar ūdenstilpņu krastiem, gar dzelzceļa sliedēm, parkos un mežos, un citviet, pārvietojoties ar kājām un automašīnu. Ir plānots apsekot Rīgas un Pierīgas teritorijas, maratonu sākt ar Zaķusalas un Lucavsalas sakopšanu, pēc tam doties uz Šmerļa apkaimi un Mežaparka nomalēm. Katru dienu savāktie atkritumi tiks nogādāti vides pakalpojumu uzņēmuma “Clean R” teritorijā, kur kampaņas laikā Trashmob ir izveidojis savu atkritumu šķirošanas un uzskaites staciju. Te katru dienu savāktie atkritumi tiks šķiroti pa atkritumu veidiem un zīmoliem, lai identificētu tos ražotājus, kuru iepakojuma vienības visbiežāk tiek atrastas dabā Rīgā un Pierīgā.

Eiropas Atkritumu samazināšanas nedēļa notiks no 21. – 29.novembrim 33 Eiropas valstīs. Tā apvienos 16 570 uz vides sakopšanu, atkritumu šķirošanu un otrreizēju pārstrādi vērstas aktivitātes. Latvija Eiropas Atkritumu samazināšanas nedēļā tiks pārstāvēta pirmo reizi ar kustības “Trashmob” atkritumu vākšanas maratonu. Uzzināt vairāk par Eiropas Atkritumu samazināšanas nedēļu un iegūt vērtīgus padomus, kā samazināt atkritumu daudzumu savos ikdienas ieradumos un vidē, iespējams vietnē www.ewwr.eu. “Trashmob” ir kustība, kas veicina videi draudzīgu dzīvesveidu, apvienojot aktīvu dzīvesveidu ar dabā pamesto atkritumu pacelšanu. Tā aicina ikvienu radīt pievienoto vērtību savām ikdienas aktivitātēm un pielikt roku, lai mazinātu atkritumu daudzumu dabā. “Trashmob” mērķis ir ar reāliem darbiem parādīt, ka kopīgi varam uzturēt apkārtējo vidi tīru un sakoptu, rūpējoties par tās ilgtspēju un nodrošinot zaļu Latviju nākamajām paaudzēm.