ŠĶIRO BIO UN MAKSĀ MAZĀK! Šķirošanas izaicinājums rīdziniekiem

11.12.2020

2021. gada 1. janvāris ikvienam rīdziniekam vienlaikus nes izaicinājumus un iespējas. Proti, Eiropas un Latvijas vides politika nosaka, ka no 1. janvāra būtiski tiek palielināts dabas resursu nodoklis (DRN), kas nenovēršami liek paaugstināt arī atkritumu apsaimniekošanas maksu iedzīvotājiem. Vienlaikus jau no šī gada 20. maija Rīgā visiem iedzīvotājiem tiek nodrošināta iespēja šķirot bioloģiski noārdāmos (BIO) atkritumus. Izsludinot konkursu daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem, vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R” aicina pieņemt izaicinājumu un sākt BIO šķirošanu, tādējādi ne vien samazinot maksu par atkritumu apsaimniekošanu, bet arī savas mājas pagalmam nodrošinot iespēju tikt pie jaunas, videi draudzīgas un pievilcīgas atkritumu konteineru nojumes.

Eiropas zaļais kurss un vides politika paredz, ka ar katru gadu nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošana kļūs tikai būtiski dārgāka. To iedzīvotāji manīs jau 1. janvārī, kad, par 30% palielinoties dabas resursa nodokļa (DRN) likmei atkritumu poligonā noglabājamiem atkritumiem, nenovēršami palielinās arī sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs.

Vides pakalpojumu uzņēmuma “Clean R” valdes loceklis Guntars Levics uzsver: “ Mēs kā atkritumu apsaimniekotājs nevaram ietekmēt politiķu lemto par nodokļiem un to palielinājumu. Bet varam piedāvāt alternatīvu ceļu, kā samazināt maksu par atkritumu apsaimniekošanu, un tā ir šķirošana. Jau visai labi esam iemācījušies šķirot iepakojumu un stiklu, laiks iemācīties šķirot arī BIO. Zinot, ka turpat pusi no nešķirotu sadzīves atkritumu konteinera sastāva veido virtuves BIO atkritumi, kas būtiski ietekmē to, cik bieži konteiners būs jāizved un cik daudz mēneša beigās par to būs jāmaksā, piedāvājam izaicinājumu un iespēju. Sākot šķirot BIO atkritumus, iedzīvotājiem ir iespēja ne vien būtiksi samazināt maksu par atkritumu apsaimniekošanu, bet arī izcīnīt savai mājai jaunu, drošu un pievilcīgu atkritumu konteineru novietni ar nojumi mājas pagalmā. To “Clean R” komanda izveidos bez maksas mājai, kas būs pieteikusies BIO atkritumu šķirošanas izaicinājumam – šķiros kārtīgi un sasniegs visbūtiskāko ietaupījumu par atkritumu apsaimniekošanu.”

Konkurss jeb izaicinājums “Šķiro BIO” tiek izsludināts tiem daudzdzīvokļu namiem, kas atrodas “Clean R” apkalpotajās Rīgas zonās – Kurzemes un Latgales priekšpilsētā, kā arī Centra rajonā. Lai pieteiktos konkursam, iedzīvotājiem ir jāvēršas pie sava nama apsaimniekotāja – jāizsaka vēlme mājai uzstādīt speciālo brūno konteineru BIO atkritumiem un piedalīties “Clean R” izsludinātajā “Šķiro BIO” konkursā. Tālāk jau namu apsaimniekotājs sazināsies ar “Clean R”, kas burtiski vienas vai divu dienu laikā uzstādīs BIO atkritumu konteineru. Vienlaikus iedzīvotājiem tiks nodrošināta arī visa informācija par to, kas ir bioloģiski noārdāmie atkritumi, kā tos pareizi šķirot un kā viegli gādāt, lai BIO konteinera sastāvs atbilstu nosacījumiem. Ar lielākajiem Rīgas namu apsaimniekotājiem jau esam vienojušies – viņi gaida jūsu pieteikumus! 

Izaicinājuma konkursam daudzdzīvokļu mājas var pieteikties līdz pat 2021. gada 1. janvārim, taču šķirošanas efektivitātes mērījumi sāksies jau ar dienu, kad konteiners namam būs uzstādīts.

“Mēs zinām katru savu klientu, to, cik bieži viņam jāizved sadzīves atkritumi un cik viņš par tiem maksā. Ja māja sāk kārtīgi šķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus, ir sagaidāms, ka nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanas biežumam jāmazinās gandrīz uz pusi. Tas nozīmē – mums būs jābrauc retāk, bet atkritumu apsaimniekošanas izmaksas iedzīvotājiem kļūs mazākas, jo BIO tarifs ir gandrīz par 40% zemāks nekā nešķirotiem sadzīves atkritumiem. Tā māja, kurai konkursa norises laikā proporcionāli nama iedzīvotāju skaitam visbūtiskāk būs krities sadzīves atkritumu izvešanas biežums, bet BIO atkritumu izvešanas biežums būs palielinājies, tiks atzīta par uzvarētāju. Balva? Izbūvēsim jaunu, drošu un pievilcīgu atkritumu konteineru novietni ar nojumi mājas pagalmā,” konkursa nosacījumus skaidro Guntars Levics. 

Svarīgi gan ņemt vērā – pie atkritumu apjoma netiks skaitīti tie gadījumi, kad brūnajā BIO konteinerā būs samesti sadzīves atkritumi. Gadījumus, kad BIO konteinerā būs neatbilstošs sastāvs, atkritumu izvedējs fiksēs ar fotogrāfijām, un par katru šādu reizi tiks informēti mājas iedzīvotāji. Neatbilstoša sastāva gadījumā BIO konteiners tiks izvests pēc sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifa ar parasto sadzīves atkritumu izvešanas mašīnu, nekādas papildu soda naudas netiks piestādītas. “BIO tiks atzīts par BIO un izvests kā bioloģiski noārdāmi atkritumi tikai gadījumā, ja konteinera sastāvs to ļaus,” BIO konteinerā izmesto atkritumu sastāva nozīmi akcentē Guntars Levics.

Konkurss “Šķiro BIO” turpināsies trīs mēnešus – līdz 2021. gada 1. martam, bet 8. martā tiks paziņots konkursa uzvarētājs. Papildus atkritumu apsaimniekošanas maksas ietaupījumam uzvarētājs ar kārtīgu BIO šķirošanu bez jebkādām papildu investīcijām tiks pie jaunas atkritumu konteineru novietnes ar nojumi, kas daudzos daudzdzīvokļu namu pagalmos Rīgā aizvien ir “sāpīgs” jautājums. Visas kampaņas laikā regulāri tiks apkopoti aktuālie dati un ziņots par dalībnieku sasniegumiem. Vienlaikus “Clean R” plāno organizēt informatīvi skaidrojošas kampaņas par to, kas ir bioloģiski noārdāmie atkritumi, kā tos šķirot un kāpēc tas ir nozīmīgi.

Piesakoties konkursam, māja var izvēlēties, vai jauno BIO konteineru vēlas uzstādīt kāda sava jau esošā nešķiroto atkritumu konteinera vietā, ja tādi ir vismaz divi, vai arī likt BIO konteineru papildus jau esošajiem konteineriem. 
“Clean R” aprēķini liecina, ka, sākot šķirot, ietaupījums par atkritumu izvešanu var sasniegt gandrīz 70% no ierastās maksas.

Ja māja kārtīgi izmanto jau populāros dzeltenos konteinerus iepakojumam – papīram, plastmasai un metālam –, kā arī zaļo konteineru stikla pudelēm un burkām, kas tiek izvesti bez maksas, ietaupījums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu var sasniegt 60% no ierastās maksas. Ja papildus tiek šķiroti arī BIO atkritumi, ietaupījums veido jau gandrīz 90% no ierastām atkritumu apsaimniekošanas izmaksām.

“Neatkarīgi no tā, kura māja kļūs par konkursa uzvarētāju un tiks pie jaunas atkritumu konteineru novietnes, ieguvēja būs katra māja, kas būs pieņēmusi izaicinājumu un novērtējusi to, cik būtiski var ietaupīt, atkritumus šķirojot,” akcentē Guntars Levics.